CIUTATS CONSTRUCTORES DE PAU

Blog del projecte Ciutats constructores de pau

ACTIVISTES PER LA PAU

La construcció de la pau no és un procés autònom que vagi en paral·lel a la dinàmica de la societat en el seu conjunt. Ben al contrari, es dóna a l’interior de les societats; en les seves relacions i entorn; en els seus conflictes i en el context de les seves fortaleses i les seves mancances.

La pau es construeix a partir de cada persona, de les seves relacions amb organitzacions i institucions on s’organitzen i actuen, ja sigui en l’àmbit local, regional, nacional i internacional. Els activistes per la pau són persones que, de manera individual o col·lectiva, estableixen una força en favor del canvi i la reconciliació, i defineixen una sèrie de qüestions relacionades entre sí, com els conflictes i els drets humans.

La construcció de pau és un procés que suposa un ordre d’etapes fins a aconseguir relacions socials reestructurades, ja sigui en un postconflicte (articulada amb la democratització i la institucionalització d’una nova regularitat estatal) o en el marc de la conflictivitat democràtica. Es constitueix un procés de transformació sociopolítica, cultural, institucional, econòmica, etc., en un determinat país o regió. La tasca dels activistes per la pau consisteix en construir les bases de pau i progrés i reduir els prejudicis i l’odi sobre els qual es basen la violència, el conflicte i el terrorisme.

El Sistema de Nacions Unides, en la mesura que el manteniment de la pau és una de les seves tasques principals, desenvolupa diferents operacions de pau: peacekeeping (estabilitzar la pau i la diplomàcia preventiva), peacemaking (fer la pau) i peacebuilding (construcció de pau).

La Carta de les Nacions Unides, document fundacional en què es basa tota la feina de les Nacions Unides, concedeix al Consell de Seguretat la màxima responsabilitat en el manteniment de la pau i la seguretat internacional. En compliment d’aquesta responsabilitat, el Consell pot establir una missió de manteniment de la pau de les Nacions Unides.

Al llarg dels anys, les tasques assignades a aquests operatius s’ha ampliat com a resposta a l’evolució de les pautes dels conflictes i per a millor abordar les amenaces a la pau i la seguretat internacionals. Aquestes tasques són:

 • desplegament per a prevenir el sorgiment d’un conflicte o la seva propagació a través de diferents fronteres
 • establir les situacions de conflicte després d’un alto el foc per a crear unes condicions en què totes les parts puguin aconseguir un acord de pau durador;
 • prestar assistència per a l’aplicació d’una pau general;
 • guiar als estats o territoris a través d’una transició que els condueixin a un govern estable que es basi en principis democràtics, en un bon govern i en un desenvolupament econòmic.

Altres activitats, essencials per a la consolidació de la pau són:

 • el desarmament, la desmobilització i la reintegració d’ex combatents;
 • actuar vers les mines;
 • reformar el sector de la seguretat i altres activitats relacionades amb l’estat de dret;
 • la protecció i promoció dels drets humans;
 • l’assistència en l’organització de processos electorals;
 • el recolzament en el restabliment i ampliació de l’autoritat de l’Estat;
 • la promoció de la recuperació social i econòmica i el desenvolupament.

Existeixen tasques intersectorials i temàtiques que es recullen en la Resolució 1325, de l’any 2000, sobre les dones, la pau i la seguretat; la Resolució 1612, de 2005, sobre infants i conflictes armats; la Resolució 1674, de 2006, sobre la protecció de civils en conflictes armats.

Actualment, el procés mundial de construcció de pau es desenvolupa en un context de guerres convencionals i d’accions d’agressió vers les poblacions, on prevalen els fonamentalismes, les polítiques d’exclusió social i les idees d’extermini dels que es consideren enemics. És per això que els municipis participants en aquest projecte volen redoblar els seus esforços per sensibilitzar les seves poblacions sobre aquest tema i donar a conèixer les experiències dels activistes per la pau per a la prevenció de conflictes, els acords de pau i el manteniment d’una pau duradora.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Follow CIUTATS CONSTRUCTORES DE PAU on WordPress.com

Agenda d'activitats

No existen eventos próximos

Ennuvolats

A %d blogueros les gusta esto: